Skip to content
Codex Biblioteca online Intraweb Unicum Moodle

El divendres 15 de març de 2024 vam estrenar l’activitat “Entre l’art i la ciència: les reaccions àcid-base en els béns culturals” amb l’alumnat de 1er de batxillerat de l’IES Francisco de Goya (Barcelona). Es tracta d’una proposta totalment gratuïta que s’emmarca dins del programa EscoLab, un projecte del Departament de Ciència i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona que obre la porta dels laboratoris i centres de recerca del país a l’alumnat de secundària.

L’activitat es divideix en dues parts. Primer, el professorat de l’àrea de ciències de l’ESCRBCC introdueix els conceptes teòrics sobre les reaccions àcid-base i acompanya l’alumnat en una pràctica al laboratori de l’Escola. A continuació, el grup visita els tallers, on el professorat de les diferents especialitats mostra algunes aplicacions sobre obra real dels coneixements adquirits al laboratori. L’alumnat del grau també col·labora puntualment, explicant els tractaments que duen a terme a les seves peces.

Amb aquesta iniciativa volem posar el focus en la importància del coneixement científic dins la disciplina de la conservació-restauració, que tradicionalment s’ha considerat més lligada a l’àmbit artístic. També és una manera d’acostar els nostres estudis a l’alumnat de batxillerat científic, que no sempre els té present a l’hora de plantejar-se el seu futur professional. Per als docents de secundària, és una oportunitat d’enriquir els continguts de l’aula connectant el currículum amb la pràctica científica.

El balanç d’aquesta primera sessió d’EscoLab ha estat molt positiu. Volem agrair els nostres conillets d’indies, l’alumnat i el professorat de l’IES Francisco de Goya, la participació i l’interès demostrats, que ens ajudaran a millorar l’activitat en properes edicions. Per a aquest curs hi ha previstes dues sessions més: a l’abril ens visitarà l’Escola Pia de Granollers i al maig l’Institut Jaume Callís de Vic. Podeu consultar les dates i altres detalls a la pàgina web d’EscoLab (https://escolab.bcn.cat/).

Back To Top